"Pojktanten" trotsar könsbarriärer

ANNONS
|

Det började med en romans.

Som blev en djupt personlig film.

-Men det handlar inte om att folk ska betrakta oss, "Pojktanten" är mer som en bastu där alla får vara med, säger regissören Ester Martin Bergsmark.

Ester Martin Bergsmark slog igenom som filmskapare med den originella, ömsinta och drastiska dokumentären "Maggie vaknar på balkongen" (2008), som belönades med en guldbagge.

Nya filmen "Pojktanten" är svårbestämd som genre (själv kallar Ester Martin Bergsmark den för "ett personporträtt som slutar som en bombastisk och episk spelfilm") och beskrivs kanske bäst som full av drömska bilder som gör att den nästan känns flytande. Inte minst i ångorna från det badkar där Ester Martin Bergsmark och den andra huvudpersonen i filmen, Eli Levén, sitter under stora delar.

Romans i förorten

Men vi börjar från början.

ANNONS

Den inträffar en grå höstdag i en förort till Stockholm där Ester Martin Bergsmark går klädd i sina gröna konsum-kläder, just utskälld för att det varit fel pris på köttfärsen. Då uppenbarar sig Eli Levén i långt rött hår och ett glittrigt örhänge.

-Då tänkte jag att det är så här världen borde vara. Sedan hade vi en romans och badade och det var en väldigt vacker upplevelse för mig. Det var ett ställe där kön inte spelar någon roll, säger Ester Martin Bergsmark.

Så småningom växte det fram som skulle bli filmen "Pojktanten". Uttrycket kommer från Eli Levén.

-Det är en hyllning till alla gudomliga tanter jag har mött i mitt liv. Men det handlar också om att hantera den skam jag har känt när jag har blivit tillsagd sedan jag var liten, att jag inte skulle vara så feminin hela tiden. Att använda det uttrycket och utveckla det fick mig att känna mig självständig.
Trilogin snart klar

Efter romansen och den påföljande filminspelningen, som blev stormig, har deras relation i dag landat i ett konstnärssamarbete.

-Vi har liksom växt ihop och har en ateljé i Berlin tillsammans. Nu jobbar vi på nästa film som heter "Någonting måste gå sönder" och handlar om Sebastian, en androgyn man som inleder ett förhållande med en heterosexuell man, säger Ester Martin Bergsmark.

Det blir sista delen i den trilogi som består av Eli Levéns roman "Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats" och filmen "Pojktanten".

-De har vissa gemensamma delar, som transor och Stockholm. Jag är så trött på den realistiska bilden som tagit fäste i Sverige, det finns en präktig förnuftstanke som jag tror är skadlig och som jag inte tror kan beskriva upplevelsen av att vara människa, säger Eli Levén.

Så skiner han upp och tillägger att den nya filmen ska bli ett slags fuck you-finger till stilrenheten.

-Vi spyr rakt in i Ikea PS-serien. Det blir en go blandning.

Ester Martin Bergsmark och Eli Levén åker på turné med visning och publiksamtal.

Här är datumen:

7 september: Folkets bio Östersund.

8 september: Zita i Stockholm.

9 september: Cnema i Norrköping.

10 september: Elektra i Västerås.

11 september: Folkets bio Angered, visning i Bergsjön.

12 september: Hagabion i Göteborg.

ANNONS