Tiotusentals fick fel ersättning

ANNONS
|

-Det är väldigt allvarligt att det har pågått i fjorton långa år, men exakt hur det har sett ut vet jag inte. Jag förväntar mig att man nu går igenom det här och gör rätt, säger arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M).

Stora grupper av arbetslösa som gått på olika typer av arbetsmarknadspolitiska program i Arbetsförmedlingens (AF) regi har haft kvar ersättningar från andra system. Det skulle de inte ha haft. De ska då ha aktivitetsstöd från AF.

Men något gick 1999 fel när man meckade med rapporteringssystemen mellan AF och Försäkringskassan. Felet upptäcktes så småningom i spåren av ett annat ersättningsfel i AF:s system förra sommaren.

Bara från 2012 och framåt handlar det om 25 000 personer som berörs.

-Den absoluta majoriteten har troligen fått mer i ersättning än vad de skulle ha haft i aktivitetsstöd, säger AF:s generaldirektör Mikael Sjöberg.

Men det finns även en hel del som fått för lite, oklart hur många.

-Vi törs inte uppge några antal, säger Sjöberg.

Och längre bak i tiden än 2012 har AF dålig koll - men det skulle rent hypotetiskt kunna handla om hundratusentals berörda individer.

ANNONS

-Jag har stor förståelse för om många kommer att vara besvikna eller upprörda, säger Mikael Sjöberg.

Ett gigantiskt jobb väntar nu för att reda upp alla trådar. Arbetsförmedlingen själv tänker inte riva upp gamla ärenden för att eventuellt kräva tillbaka pengar från alla dem som fått för mycket i ersättning.

-Nej, inte om de sitter still i båten. Varken vi eller Försäkringskassan kommer att öppna de här ärendena.

Men arbetsmarknadsministern tycks ha en annan uppfattning:

-Nu måste både Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan gå igenom varje ärende och ta ställning till hur man ska göra. Båda myndigheterna vill nu ta tag i den här frågan och göra rätt framåt, vilket är otroligt viktigt för tilltron till myndigheterna, säger Elisabeth Svantesson.

Det finns även fler inblandade i soppan - a-kassorna till exempel som kan ha betalat ut arbetslöshetsersättning som de berörda inte skulle ha haft.

-De kan ju kräva återbetalning, säger Mikael Sjöberg.

I ett första steg kommer nu de 25 000 identifierade, från 2012 och framåt, att få ett brev hem från myndigheten. De personer som misstänker att de fått för lite pengar längre tillbaka i tiden än så, får själva ta kontakt med AF, men Sjöberg antyder att det kan vara klokt att låta bli. Det kommer att vara ett hästjobb, även för den enskilde, att dokumentera gamla uppgifter om ersättningar hit och dit.

Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, är förvånad över att enskilda ska få ett brev hem och därefter uppmanas kontakta AF och begära en utredning.

-De försöker vältra över det på de enskilda. Det finns väl massvis med enskilda som inte ens vet hur man räknar ut de här sakerna, säger han till TT.

Lundin säger att om en myndighet har misstanke om att den har fattat en mängd felaktiga beslut och det kan vara till den enskildes nackdel har myndigheten en skyldighet att gå igenom ärendet.

ANNONS