Westinghouse kan leverera ny reaktor

ANNONS
|

Det dröjer minst tio år innan någon kan få tillstånd att bygga ny kärnkraft i Sverige. Trots det är spekulationerna i full gång om vilken typ av reaktor det skulle kunna röra sig om.

Någon ny, i dag oprövad teknik lär det knappast bli tal om, trots att reaktorerna kan användas till åtminstone år 2080-2090.

-Kommer det något nytt reaktorkoncept tar det väldigt lång tid innan det är tillräckligt beprövat för att vara intressant, säger Mats Ladeborn, ansvarig för kärnkraftsutveckling på Vattenfall till Ny Teknik.

De japanska skulle behöva anpassas och certifieras för svenska förhållanden och kanadensiska tungvattenreaktorer saknar Sverige erfarenhet av, skriver tidningen, som gått igenom teknikerna med branschexperter.

-De ryska reaktorerna uppfyller högt ställda säkerhetskrav, tekniskt sett. Men det är en annan sak att få samhället att acceptera dem. Jag har svårt att se något elbolag ta den diskussionen med allmänheten, säger Jan Blomgren, professor i kärnfysik till Ny Teknik.

Genomgången visar att Westinghouse, med 5 000 anställda i USA, Sverige och Storbritannien, ligger bäst till. Företaget har också redan levererat Ringhals 2, 3 och 4.

ANNONS
ANNONS