Littfest har hittat sin form

ANNONS
|

Såväl västerbottniska som internationella namn finns bland gästerna, bland dem Torgny Lindgren, Kristina Lugn och Nawal El Saadawi. Förköpsbiljetterna är redan slutsålda och de senaste två åren har Littfest i rask takt vuxit till landets största litteraturfestival. Men Patrik Tornéus, festivalgeneral, är inte orolig för att man nu nått kulmen.

-Hela Umeås kulturliv undrar om Kulturhuvudstadsåret är en svanesång, när man ser vad det kostar. Men vårt mål har inte varit att hela tiden fortsätta växa, så någon svanesång är det inte. Vi har hittat vår form, säger han.
Utländska poeter

Däremot är årets budget större än vanligt, tack vare just Kulturhuvudstadsåret. Pengarna har man satsat på extra många internationella gäster, utöver El Saadawi kommer flera japanska gäster som finländska Sofi Oksanen, danska Suzanne Brøgger och poeter från en rad europeiska länder.

-Vi har vågat spänna bågen ytterligare i år. De flesta författare går att få hit, men det är en kostnadsfråga.
Är gärna breda

I år är det åttonde gången som Littfest går av stapeln. Festivalen såg dagens ljus när Patrik Tornéus och hans kollega Erik Jonsson, som är litteraturvetare respektive journalist, tröttnade på att alltid behöva åka till Stockholm för att ta del av litteraturlivet. De tyckte att bokmässan i Göteborg blivit alldeles för mycket av ett jippo, samtidigt som de små litteraturmässorna kändes för smala.

ANNONS
-Umeå är för litet för en bokmässa om ungersk avantgardepoesi, vi skäms inte för att vara breda. Vi vill vara angelägna för alla, men smyger också in smalare frågeställningar i programmet, säger Patrik Tornéus.

Arrangeras 13-15 mars i Umeå. i år som en del av Kulturhuvudstadsåret.

Man räknar med omkring 1 300 besökare per dag. Förköpsbiljetterna är slutsålda.

Några av författarna som besöker Littfest är Therèse Söderlind, Kerstin Ekman, Nawal El Saadawi, Susanne Brøgger, Kristina Lugn, Sara Danius, Sjón, Gunnar Ardelius och Athena Farrokhzad.

Festivalens första dag arrangeras av "Det litterära Västerbotten", ett projekt som har arbetat för att få fram fler författare i regionen. Till exempel får man praktiska tips om egenutgivning och arkivens möjligheter.

Ett av årets teman är Japan, med bland annat föreläsningar om haiku och manga och besök av författaren Ikuo Matsuda.

Samisk aktivism är ett annat tema, där bland andra konstnären Anders Sunna deltar.

På teaterscenen ska nyskriven dramatik improviseras fram, från ett utkast av musikern och författaren Annika Norlin.

ANNONS