Potential. Genom att utveckla hela Södra Gårda kan stadsdelen erbjuda något helt annat än evenemangsområdets storslagna attraktioner och arrangemang samtidigt som Södra Gårda kan bli en tillgång för närområdets andra aktörer med sin alldeles egna attraktionskraft, skriver debattörerna.
Potential. Genom att utveckla hela Södra Gårda kan stadsdelen erbjuda något helt annat än evenemangsområdets storslagna attraktioner och arrangemang samtidigt som Södra Gårda kan bli en tillgång för närområdets andra aktörer med sin alldeles egna attraktionskraft, skriver debattörerna.

Viktigt att hela Södra Gårda bevaras

Det här är en debattartikel. Åsikter och idéer som framförs är skribenternas egna. Vill du svara eller har du synpunkter på debattartikeln? Mejla till: debatt@gp.se

ANNONS
|

Tack vare stadsdelens närhet till Liseberg, Svenska Mässan, Ullevi med mera passerar varje dag mängder av människor genom Södra Gårda, men i nuläget har de ingen anledning att stanna till. I de kommunägda fastigheterna har man aktivt förhindrat utåtriktade verksamheter att etablera sig och underlåtit att utföra minsta underhåll. Dessutom är stadsdelens huvudgata, Fabriksgatan, så tungt trafikerad att man knappast lockas att flanera.

Men låt oss i stället föreställa oss en framtid där Södra Gårda öppnas upp för allmänheten och inbjuder stadens invånare, evenemangsbesökare och turister till dess hjärta. Längs Fabriksgatan söder om Gårdaskolan rustas fastigheterna i kv. Lejonet, Cedern och Eken upp och lokalerna i gatuplan hyrs ut till utåtriktade verksamheter, helst kaféer, ateljéer och butiker.

ANNONS

Åvägen blir ett attraktivt krögarstråk med liv och rörelse såväl dag som kväll, Mölndalsån kan utnyttjas bättre med fler gångbroar och varför inte möjlighet för småbåtar att lägga an. Fabriksgatan och Gudmundsgatan kantas av träd och trottoarerna breddas och beläggs med gatsten för att ytterligare lyfta fram gatans ursprungliga karaktär.

Lockande promenadstråk

Detta förutsätter omfattande trafikregleringar, i synnerhet på Fabriksgatan som nu enkelriktas norrut och förses med övergångsställen (hastigheten sänks till cykelfart). Detta är en förutsättning för vår vision om Fabriksgatan som ett lockande promenadstråk med småskalig kommers och kaféer.

På Södra Gårda kommer det samtidigt fortfarande finnas lägenheter och lokaler till låga hyror i kv. Eken, Cedern och Neptun. Framtidens Södra Gårda är en socialt blandad och dynamisk stadsdel med återkommande loppisar, festivaler och andra kulturella evenemang. På detta vis erbjuder vår stadsdel något helt annat än evenemangsområdets storslagna attraktioner och arrangemang samtidigt som Södra Gårda kan bli en tillgång för närområdets andra aktörer med sin alldeles egna attraktionskraft.

Begär ingen stor standardhöjning

En enkätundersökning genomförd av Gårda Boendeförening visar att samtliga hyresgäster trivs med sitt boende i kv. Eken och Cedern. Ingen av de svarande kräver någon omfattande standardhöjning utom möjligen installation av varmvatten.

ANNONS

Som språkrör för de boende kräver Gårda Boendeförening därför inget mer än att husen rustas upp till en nivå så att det är säkert och drägligt att bo här. På så vis behövs inget bygglov som skulle kunna stå i strid med gällande detaljplan och dessutom hålls kostnaderna nere.

Eftersom Göteborg inte lever upp till sina mål vad gäller bostadsbyggande, råder ännu akut brist på prisvärda bostäder i staden, och lägre standard är en liten uppoffring för någon som helt saknar bostad. Förutom en human hyreshöjning, är de boende villiga att ta över en stor del av husens förvaltning, vilket skulle spara hyresvärden flera hundra tusen kronor om året. Fundamentet för detta är redan lagt, eftersom de boende på frivillig basis redan sköter om innergårdarna i form av Gårda Trädgårdsförening, står för delar av renhållningen etc.

I kommunens förslag förutsätts att en utomstående aktör ska erbjudas möjlighet att bygga på tomtmark i kv. Cedern och Lejonet mot att man samtidigt finansierar upprustningen av kvarvarande fastigheter. I Gårda Boendeförenings förslag visar man att det utan att riva befintliga byggnader går att förtäta genom att bygga upp till 18 000 kvm på ledig mark.

Genom att passa in ny bebyggelse intill den gamla och bygga en huskropp mellan kv. Cedern och E6:an kan man också skydda hela det kvarteret från påverkan från motorvägen samtidigt som det genererar uthyrbar yta.

ANNONS

Modell för blandstad

Låt Södra Gårda stå som modell för den blandstad som man säger sig förespråka från höger och vänster. Strukturerna för detta finns redan i området. Att förvisa de boende och därmed kväva deras engagemang och kreativitet är kontraproduktivt om ambitionerna att bygga blandstaden och bygga bort segregering är ärliga.

I stället för fyrverkerier och jippon, ge Göteborg något beständigt och genuint i 400-årspresent – den attraktiva och spännande stadsdelen Södra Gårda.

Sofia Park

ordförande Gårda Boendeförening

Filip Laurits

vice ordförande Gårda Boendeförening

ANNONS