Reportrar utan gränser: Det var välkommet

ANNONS
|

- Det är enormt skönt att höra att de är fria, jag hoppas att de mår bra och att de haft det efter omständligheterna rimligt, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan Gränser.

Redan då Magnus Falkehed och Niclas Hammarström kidnappades 23 november beskrev han läget i Syrien som en mardröm då grupperingarna i landet är många och att gränserna mellan dem är flytande. Trots beskedet om frigivningen tycks det snarast ha förvärrats än blivit bättre.

- Ja, precis. Utvecklingen under det senaste året har varit katastrofal. Många journalister har dödats, vi har i värden en ökning med 129 procent och Syrien står för lejonparten. Kidnappningar har blivit ett sätt att föra krig i Syrien.

ANNONS

Jonathan Lundqvist hoppas att utvecklingen ska ändras men gläds just nu bara åt att de båda svenska journalisterna är ute ur landet. Samtidigt konstaterar han att många andra fortfarande är kvar.

I november talade han om att 110 journalister och andra nyhetsproducenter dödats sedan konflikten startade och att 60 då var kidnappade. Sedan dess har även andra yrkesgrupper blivit föremål för kidnappningar, som biståndsarbetare.

Vet du idag något om vilket uppdrag svenskarna hade i Syrien?

- Nej, jag vet inte mer än jag visste från början. Jag hoppas kunna komma i kontakt med dem personligen så snart som möjligt. Dels för att höra hur mår men också om omständigheterna kring frigivandet.

Har du någon teori om varför de friges just nu?

- Nej, jag vill inte spekulera i det. Jag tycker det är bättre att vänta och höra det direkt från dem.

Även Clément Morin på bildagenturen Kontinent som samarbetat med Niclas Hammarström välkomnar frigivningsbeskedet.

- Jag är väldigt glad över nyheten. Vi har inte varit i kontakt med dem än, så jag väntar med att kommentera ytterligare.

ANNONS