Hallandsposten 6 mars 2013.
Hallandsposten 6 mars 2013.

Länsstyrelsen slår ned på hunduppfödare

Hunduppfödaren har ådragit sig kritik från både valpköpare och myndigheter. Nu sätter länsstyrelsen ett strängt vitesföreläggande mot hans verksamhet.

ANNONS
|

HP skrev för två år sedan ett större reportage där flera valpköpare kände sig lurade av uppfödaren. De valpar han sålde, framför allt labradorer, visade sig inte ha några egna stamtavlor och kunde därmed inte bli utställningshundar.

Länsstyrelsen har fått samtal från fler klagande köpare sedan dess. Men det är inte på grund av valpförsäljningen som myndigheten nu har riktat ett skarpt föreläggande mot uppfödaren.

I stället handar det om hans djurhållning. Sedan 2010 har länsstyrelsen gjort sju inspektioner och varje gång har brister konstaterats.

Den senaste oanmälda kontrollen gjordes i februari. Då noterade inspektörerna bland annat stereotypt beteende hos ett par hundar, höga halter av ammoniak i vissa utrymmen och för lite plats för några av hundarna.

ANNONS

Mannens mor har också spelat en roll i uppfödningen. En inspektion gjordes även i hennes hus, där det hölls åtta valpar i ett uthus som saknade ventilation.

Vissa av valparna ska ha skiljts från sin mor innan minimiåldern åtta veckors ålder. Uppfödaren ”hade dålig koll på när respektive kull var född”, står det i kontrollrapporten.

Länsstyrelsen slår nu fast att mannen är huvudansvarig för hela uppfödningen.

Tillsammans med sin mor har han fött upp sex valpkullar under 2014, vilket är två kullar fler än vad mannen har tillstånd till.

Han förbjuds att i fortsättningen ha hundar på någon annan fastighet än sin egen. Där har han tillstånd att hålla 19 hundar.

Länsstyrelsen ställer upp elva punkter med olika krav på förbättringar av djurhållningen.

Nio av dessa punkter är förenade med löpande viten på summor mellan 500 kronor och 2 000 kronor per vecka som bristerna kvarstår.

Bland annat ska han minst var sjätte timme rasta de hundar som inte har fri tillgång till rastgård. Ännu oftare för valpar och äldre hundar.

ANNONS

En ensam hund sprang vid inspektionen runt i cirklar på sin rastgård. Beteendet är inte normalt, anser inspektörerna. Uppfödaren måste nu se till att hunden får umgänge med människa flera timmar om dagen.

Länsstyrelsen har även varit kritisk mot att en del av hundarna fått vistas i mörka utrymmen. Nu kräver myndigheten att uppfödaren ordnar dagsljusinsläpp inomhus för alla hundar.

ANNONS