Republikanernas Donald Trump, här omgiven av sin familj, har gjort sig känd för kontroversiella politiska förslag. Att få dem igenom kongressen, om han blir president, lär bli svårt.
Republikanernas Donald Trump, här omgiven av sin familj, har gjort sig känd för kontroversiella politiska förslag. Att få dem igenom kongressen, om han blir president, lär bli svårt.

Trump kan få det tufft i Vita huset

Under valrörelsen har han skapat rubriker med löften om en mur mot Mexiko, inreseförbud för muslimer och återinförande av skendränkning som förhörsmetod. Men om Donald Trump faktiskt når Vita huset lär långt ifrån alla förslag bli verklighet.

ANNONS
|

- USA bygger på maktdelning, det räcker inte att vara president. Han måste ha kongressen med sig för att få igenom lagstiftning, konstaterar Dag Blanck, docent och föreståndare för Svenska institutet för Nordamerikastudier vid Uppsala universitet.

- För att kunna bygga murar mot Mexiko och straffa kvinnor för abort måste lagar antas.

ANNONS

Blir löften av?

Ett Vita huset med affärsmannen Donald Trump som president är inte helt enkelt att föreställa sig, främst för att Trump är oförutsägbar och realpolitiskt detaljfattig. Klart är att USA inte haft en så framgångsrik presidentaspirant helt utan politisk erfarenhet i modern tid. Trump har profilerat sig som en politisk outsider, och sannolikt skulle det även prägla hans regering, spår Ian Higham, USA-expert och statsvetare vid Stockholms universitet.

- Men om det betyder att (omtvistade tidigare vicepresidentkandidaten) Sarah Palin eller folk från näringslivet kommer att sitta där vet jag inte, säger han.

Higham tror att Trump åtminstone kommer att försöka att verkställa vissa av sina mer kontroversiella vallöften, som muren mot Mexiko, då de är en central del av hans kampanj.

- Men det är mindre realistiskt att de blir av. När det gäller muren har ekonomer visat att en sådan skulle kosta betydligt mer att bygga än vad Trump sagt. Och jag tror inte att han får stöd från kongressen för bygget.

ANNONS

Vilket parti som har majoriteten i kongressens senat respektive representanthus har stor betydelse för om en president får igenom sina reformer, eftersom lagförslag måste godkännas där. Att Republikanerna i nuläget har majoriteten i båda kamrarna har gjort det svårt för demokraten Barack Obama att genomföra sin politik, vissa dekret undantagna. Hur ett kongressval skulle avlöpa med Donald Trump som presidentkandidat – om hans anhängare skulle stödja republikanska eller oberoende kongressledamöter – och hur det skulle slå är för tidigt att säga.

- Men jag tror inte att kongressens alla republikaner skulle ställa sig bakom ett inreseförbud för muslimer, säger Higham.

Skendränkning?

Däremot kan man inte utesluta att Trump återinför den känsliga förhörsmetoden skendränkning i någon form. Det skedde trots allt under president GeorgeW Bushs tid för mindre än tio år sedan – av allt att döma utan kongressens vetskap. Men CIA-chefen John Brennan har i en intervju med tv-kanalen NBC lovat att underrättelsetjänsten inte ska ägna sig åt skendränkning, inte ens om en framtida president beordrar det.

- Det vore en intressant situation, med vägran att följa order från överbefälhavaren, kommenterar Dag Blanck och lägger till att USA:s president relativt sett har stor makt över utrikespolitiken.

ANNONS

Bland isolationistiske Trumps övriga vallöften finns deportering av USA:s 11 miljoner papperslösa samt upprivna handelsavtal och militära allianser. Han vill också riva upp Barack Obamas sjukförsäkringsreform. Tidigare i våras sade han att kvinnor som går igenom abort bör straffas – något han senare tog tillbaka.

Fakta: Så styrs USA

Styret av USA bygger på maktdelning mellan den dömande makten (Högsta domstolen), den lagstiftande (kongressen) och den verkställande (presidenten). Tanken är att de tre ska kontrollera varandra. Systemet, som finns beskrivet i USA:s grundlag från 1789, har viss inbyggd tröghet - varje aktör har vissa möjligheter att granska och begränsa de andra. I USA kallas detta "check and balances" (ungefär kontroll och balans).

Presidenten är både stats- och regeringschef och bildar inte regering beroende på mandatfördelningen i kongressen.

Presidenten utser domare i HD och är överbefälhavare för militären.

HD kan underkänna lagar som stiftas av kongressen.

Kongressen godkänner ministrar och andra höga tjänstemän.

Källa: USA:s konstitution, TT:s arkkiiv

Bakgrund: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York, där han också växte upp. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell.

Kontroversiell miljardär och tv-personlighet (bland annat i dokusåpan "The Apprentice") som också äger golfbanor och medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.

Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap.

Offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i fjol och har lett kampen om Republikanernas presidentnominering sedan dess.

Säger sig ha omfattande idéer för USA:s ekonomi och arbetsmarknad. Förespråkar låga skatter. Har sagt att han ska motarbeta Obamas sjukförsäkringsreform och säger sig vara emot stränga vapenlagar och emot abort trots att han tidigare haft motsatt ståndpunkt.

Källor: Donald Trumps egna sajter, Ontheissues.org med flera

ANNONS