IS rycker fram i Kobane

ANNONS
|

"Alla områden i öst, en liten del i nordöst och ett område i sydöst" står under IS kontroll, enligt den brittiskbaserade organisationen Syriska människorättsobservatoriet.

Den USA-ledda koalitionen har samtidigt genomfört flera flygattacker mot IS i de sydvästra delarna av Kobane - Ayn al-Arab på arabiska - som fortfarande hålls av kurdiska styrkor, rapporterar en AFP-reporter i närheten.

Buffertzon?

Pressen är stor på Turkiet att agera inne i Syrien och minst 22 personer har omkommit i prokurdiska i demonstrationer i Turkiet de senaste dagarna. Men landets utrikesminister Mevlut Cavusoglu säger att Turkiet inte kan förväntas att ensamt leda en markoffensiv mot IS, uppger AFP. USA har tidigare uteslutit marktrupper i Syrien.

ANNONS

Turkiet har föreslagit att Nato ska inrätta en flygförbudszon eller en buffertzon inne i Syrien. Men det diskuteras inte i militäralliansen än, enligt nye generalsekreteraren Jens Stoltenberg.

-Det finns inget enkelt sätt att ta sig ur de problem som vi ser, sade Stoltenberg på torsdagen efter ett möte med Cavusoglu enligt Reuters.

Kobane är ett viktigt mål för IS och om staden faller skulle det innebära att gruppen får kontroll över en lång oavbruten del av gränsen till Turkiet. Enligt FN befinner sig endast några hundra invånare kvar i staden, men stadens försvarare säger att en massaker väntar om IS segrar.

Lokala styrkor

USA och allierade har genomfört flygangrepp mot IS-mål nära Kobane och enligt USA genomförde koalitionen 14 flygräder i onsdags. Tidigare samma dag hade det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon varnat att för flygbombningar inte räcker för att rädda Kobane eller andra städer som angrips av IS i Syrien och Irak.

Jihadisterna kan bara bli besegrade av "kapabla" lokala styrkor - moderata rebeller i Syrien, irakiska regeringsstyrkor och kurdiska styrkor, enligt talesmannen John Kirby. Men han sade att det kommer att ta tid att utbilda och beväpna styrkor som kan strida effektivt och arbeta med amerikanska rådgivare och flygunderstöd.

ANNONS