Skön mångfald med orkidéer

ANNONS
|

- Städer ser ungefär likadana ut världen över. Samma affärer, samma restauranger. Men naturen är sig aldrig lik. Mångfalden är enorm, säger botanikern och intendenten Alexander Antonelli.

Vi står i ett av Botaniska trädgårdens växthus och just nu blommar många av trädgårdens orkidéer. Botaniska har Nordeuropas största orkidésamling. Alexander Antonelli arbetar både praktiskt och teoretiskt med dem. Det finns 23 000 vilda arter, var och en med sin särprägel.

Alexander Antonelli visar en grön stam med en avlång frukt.

- Det här är vanilj men den blommar inte just nu. Det är den enda nyttoväxten bland orkidéerna. Att tillverka en vaniljstång är ett komplicerat hantverk och därför är det en av världens dyrbaraste kryddor.

ANNONS

Strax intill påkallar en överdådig Cattleya uppmärksamhet. De rosa blommorna väller fram från de smala mörka stänglarna. Bortanför den står en oansenlig orange blomma. Alexander Antonelli säger att den är oerhört sällsynt.

En av hans personliga favoriter är en variant av Zygopetalum internadium som växer i Amazonas och enbart pollineras av ett litet grönskimrande bi.

- Biet samlar doftdroppar från blommorna på sina ben och genom en kemisk reaktion skapar det ett nytt ämne. Blomman och biet är för sin överlevnad helt beroende av det här samspelet.

De här processerna, hur insekter och blommor samarbetar, har fascinerat biologer länge. Alexander Antonellis forskning handlar om orkidéernas mångfald och hur den påverkas av klimatförändringar och miljöhot.

- Många av dem är hotade. Vårt släkte är uppväxt med en biologisk mångfald som nu är under enorm press.

Från och med söndagen den 3 mars kan den som är nyfiken på att få veta mer om orkidéer eller bara vill njuta av prakten besöka västhusen i Botaniska trädgården.

Utställningen Orkidéfrossa är ett samarbete mellan Botaniska och Västsvenska orkidésällskapet och pågår till och med 24 mars. Mer info om visningar och annat finns på www.gotbot.se/Kultur_Default.aspx?id=54674

ANNONS