Svängen om Systemet

ANNONS
|

VITT

BILLIGT

2012 Jules Muller Riesling Réserve

86 kr • Alsace, Frankrike • 6622

Ett icke kostsamt och lite anonymt riesling med alla puzzelbitarna i kartongen och dessutom på rätt ställe i bygget. Fjäderlätt, torrt och med fin syra. Smakar betydligt dyrare än vad prislappen ger sken av.

Man vet ju aldrig hur det är med rödlistingen av räkor när du läser det här, men om västkusträkor är okej, så är det här ett utmärkt vin till sådana.

BRA

2012 La Froscà

159 kr • Soave Classico (Venetien), Italien • 99099

Alltså, jag misstänkte att det här utmärka Soavevinet skulle vara rätt svårsålt. 2 400 flaskor togs in och det finns fortfarande kvar i 53 butiker. Fet, fatig och fräck garganega. Men vem vill/vågar köpa garganega? Är inte det bara blask? Nej, det här vinet är långt ifrån blask. Lätt baktungt utan att vara klumpigt. Producenten Gini gör uppskattad entré på Systemet en gång om året med det här vinet, som smakar nötigt och kryddigt och har en diskret personlighet och charm. Det fångar din uppmärksamhet, dock utan att vare sig bullra eller briljera.

ANNONS

BRILJANT

2011 Heimbourg Riesling

199 kr • Alsace, Frankrike • 94008

EKOLOGISKT. Från Domaine Zind Humbrecht, vilket är en snudd på 100-procentig garanti för att allt vad jorden förmår att ge finns i flaskan. En dominerande syra toppad med en subtil äppel/päronsötma ger vinet en grand cru-känsla. Så här ska riesling från Alsace smaka! Det här unnar vi oss gärna som pratvin, det vill säga dricker utan mat. Men vinet är perfekt till asiatisk mat med sting (sushi, sashimi, etcetera...)

RÖTT

BILLIGT

2011 Vila Santa Reserva

101 kr • Alentejo, Portugal • 12507

Stabil och genuin portugis (druvorna är de inhemska trincadeira, aragones, periquita, alicante bouschet och cabernet sauvignon) vars existens på Systemets hyllor har sagts mig vara hotad på grund av för klen försäljning. Det är märkligt, med tanke på vinets kvalité – och inte minst med tanke på hur mycket överprissatt slentrianköpt skräp som står på hyllorna år efter år. Visa mig ett bättre grytvin för en hundring och du ska få en cykel med min autograf.

BRA

2011 Chianti Classico Stefano Chioccioli

169 kr • Toscana, Italien • 95360

Den här smakrika, kraftfulla chiantin på 100 procent sangiovese, till brädden lastad med mogna, saftiga bär och choklad gav jag fem fyrar i Två Dagar 1 februari. Inte bara för att Doktor Stefano Chioccioli (vinmakaren) är en högt respekterad vinkonsult – hans mästarbrev är super-merloten Redigaffi från Tua Rita – utan för att jag, typ, gillade vinet. Väldigt mycket. Förvånande att det inte tagit tvärslut på Systemet. Av landets totalt 600 flaskor fanns i går tio kvar i Nordstan.

ANNONS

BRILJANT

2011 Doppiozeta Marchesi Mazzei

251 kr • Sicilien, Italien • 95327

Från appellationen Noto i sydostliga delen av ön, där man är mest känd för söta, vita moscatoviner. Notos röda vin är robust, exklusivt småskaligt, gjort på nero d'Avola (vilket betyder den svarta från Avola, grannbyn till Noto) – en lokal, siciliansk druva, unik för sitt blodröda fruktkött. En annan grannby är för övrigt Pachino (från vilken Al Pacinos far tog sitt namn). Det finns alltså goda skäl att prova det maffiga vinet. 251 kronor ... feels like an offer you can't resist. Strålande till såväl biff som lammfilé och viltgryta. I går eftermiddag hade Nordstan 27 flaskor och Partille en enda. Vem köper den?

ANNONS