Demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton under förhöret i kongressen.
Demokratiska presidentkandidaten Hillary Clinton under förhöret i kongressen.

Clinton grillades i elva timmar

ANNONS
|

Maratonutfrågningen handlade om attacken mot USA:s beskickning i Benghazi i Libyen för tre år sedan, där fyra amerikaner dödades. Bland offren fanns ambassadören Christopher Stevens.

Republikanerna har anklagat Clinton, som då var utrikesminister, för att ha ignorerat krav på att öka säkerheten på beskickningen och för att ha spridit felaktig information om orsaken till attacken, som utfördes av misstänkta islamister.

-Jag har förlorat mer sömn än alla ni tillsammans. Jag har grubblat över vad som kunde ha gjorts, borde ha gjorts, sade Clinton, som förnekar att hon fått förfrågningar om att förbättra säkerheten.

Clinton undvek att gå i direkt strid mot Republikanerna och sade att anklagelserna varit "personligt smärtsamma" för henne.

Utfrågningen sågs som en möjlighet för Clintons politiska motståndare att kritisera hennes omdöme och diplomatiska kunskaper. Men, efteråt beskrevs utfrågningen, även av personer inom det republikanska lägret, som aggressiv och som att den missat målet.

ANNONS

Den 11 september 2012 attackerades konsulatet i Benghazi med raketdrivna granater och byggnaden sattes i brand. USA:s ambassadör i Libyen, Christopher Stevens, tre amerikaner och flera libyska anställda dödades.

Attacken skedde under de protester som följde efter att en nidfilm om profeten Muhammed uppmärksammats, men USA betraktar angreppet snarare som en välplanerad attack än en spontan missnöjesyttring.

Kongressen har redan gjort flera utredningar av attacken och även Clinton tillsatte en kommitté. Hittills har ingen utredning kunnat påvisa att Clinton eller utrikesdepartementet under hennes ledning bar skulden för bristande säkerhetsåtgärder på beskickningen inför attacken. Men Clintons kommitté slog fast att det fanns brister i ledarskap och ledningen som resulterade i att hotbilden underskattades.

ANNONS