Hundratals ton giftämne i Tianjin

ANNONS
|

Stabschefen i militärregionen Peking, Shi Luze, uppger att natriumcyanid fanns på minst två ställen. Det är den första officiella bekräftelsen på uppgifter om det mycket giftiga ämnet på platsen.

-Volymen var flera hundra ton enligt preliminära beräkningar, sade Shi Luze vid en presskonferens i dag.

Myndigheterna har bekräftat 112 dödsfall i sprängkatastrofen men ytterligare uppemot 100 människor saknas och befaras vara döda. Över 700 människor vårdas på sjukhus.

Oron är stor för föroreningar i luft och vatten efter olyckan, även om myndigheterna försäkrar att halterna av giftiga ämnen inte nått skadliga nivåer. Den statliga nyhetsbyrån Nya Kina rapporterade dock sent i går att cyanidhalten i avloppsvattnet var elva gånger högre än normalt dagarna efter explosionerna i onsdags. Nu har halten sjunkit till dubbla den normala.

ANNONS

Miljöorganisationen Greenpeace rapporterar att tester av ytvattnet på fyra platser i 15-miljonerstaden inte har visat på förhöjda nivåer.

Natriumcyanid är ett giftigt och explosivt salt som framställs ur vätskan vätecyanid. Det används främst vid utvinning av silver och guld ur mineraler.

Vätecyanid är mycket giftigt och en tillräckligt hög dos leder inom mycket kort tid till döden. Cyanidjonen stoppar kroppens förmåga att utnyttja syre, vilket medför andnöd, muskelsvaghet och hjärtpåverkan.

Vätecyanid används i USA för att verkställa avrättningar i gaskammare och det användes även i tyska koncentrationsläger under andra världskriget, då under namnet Zyklon B.

Källa: Nationalencyklopedin

ANNONS